Geschiedenis


Bron: GemeenteArchief Schiedam

Gezicht op de stad Schiedam vanaf de Buitenhavenweg. Rechts in de voorstelling de in 1853 gereedgekomen stoompelmolen “De Rijsthalm” van J.G. van Dusseldorp.
Deze allereerste stoommolen, een rijstpel- en maalmolen die ook als ruwmolen voor de branders kon worden gebruikt, stond toen nog op het grondgebied van de zelfstandige gemeente Oud en Nieuw Mathenesse. De molen bleef in gebruik tot het eind van de jaren 1870. De oorzaak van de sluiting was de concurrentie van vijf andere stoommolens, maar bovendien het einde van de laatste bloeiperiode van de moutwijnindustrie. Later kwam op het terrein van de molen de firma De Kuyper die in 1910 besloot daar een nieuwe fabriek te bouwen die een jaar later kon worden betrokken.
In het midden van de voorstelling de toren van de Grote Kerk en rechts daarvan de in 1779 gebouwde molen De Meiboom.

Geheel links een branderijpand annex graanpakhuis.
Een aangrenzende mouterij links daarvan, op de plaats van de boom, is niet afgebeeld.
In deze panden kwam eind negentiende eeuw een sodafabriek, later de Nederlandse Patent- en Kristalsodafabriek voorheen Dury & Hammes.
Rechts van de branderij enkele theehuizen behorend bij de herenhuizen aan de Tuinlaan waar onder andere de families Nolet, Van der Schalk, Vernède, Loopuyt, Rijnbende en Maas woonden.

De kunstenaar Pieter Daniel van der Burgh werd geboren in Den Haag in 1805. Als schilder kreeg hij zijn opleiding van zijn vader de landschapschilder Hendrik van der Burgh.
Pieter schilderde voornamelijk stadsgezichten, met name in Den Haag waar hij ook werkzaam was als tekenmeester.
Hij overleed te Rijswijk in 1879. De stoompelmolen De Rijsthalm kwam in 1853 gereed, terwijl de molen De Meiboom in 1860 tot baliehoogte werd afgebroken. De aquarel moet in die periode zijn gemaakt, waarschijnlijkl tussen 1853 en 1855.

Klik hieronder voor de uitsnede uit de kadastrale minuut
Uitsnede uit Kadastraal Minuutplan 1811
en hieronder voor de bijbehorende registertekst
registertekst

3 Comments

on “Geschiedenis
3 Comments on “Geschiedenis
 1. Bovenstaande gegevens uit de beeldbank van het gemeentearchief zijn niet geheel juist. Juist enkele weken geleden heb ik deze samen met het archief laten wijzigen. Zie de nieuwe tekst in de beeldbank. Verder heb ik enkele jaren terug de geschiedenis van deze panden uitvoerig beschreven in een artikel. Ik ben bereid de complete tekest te leveren voor deze site. Heb dit ook al mondeling toegezegd aan de heer Van Adrichem.
  groet van R.W. Poels (Ruud) 21 juli 2012

 2. Ruud dank voor de aanvulling! De tekst is vervangen door de actuele. Zeker voor de Sodafabriek een essentiële aanpassing van de tekst; De tweekapper dus ouder en graanpakhuis dan de driekapper die mouterij was.
  In het register bij de kadastrale minuut 1811-1832 heb je vanaf Tuinlaan 46 naar het zuiden het complex van Abraham Makkers met een mouterij, branderij, woonhuis en erf.
  Woonhuis Tuinlaan 50 met het achterliggende pakhuis staan in het register op naam van Jan Nolet Senior, terwijl de tweekapper ernaast aangeduid wordt als pakhuis van Christina Johanna Tromer, huisvrouw van Johannes Burgerhout.

  aan de tekst van het bericht de kadastrale minuut info toegevoegd

 3. ik kwam nog een kaart tegen van Gemeentewerken Schiedam uit 1915. Daarop is het veerpontje naar het Nieuwsticht en de Bakkerstaat aan de overkant nog zichtbaar. De Makkersstraat heet op die kaart nog “Slop van Makkers”

Comments are closed.