De Coöperatieve gedachte

Gewoon op puur commerciële basis een project als dit in de markt zetten ging op deze locatie al 10 jaar niet meer, maar anno 2012/2014 zeker niet. Dit project lukt alleen met partijen die naar meer betrokkenheid en invloed op een project zoeken. De SodaFabriek is een combinatie van sociaal/maatschappelijk rendement op korte termijn, plus financieel rendement op wat langere termijn.

Niet de stichting of een vereniging, maar de coöperatie is hiervoor de beste ondernemingsvorm: het combineert maatschappelijke en persoonlijke doelen met gezond ondernemerschap. Obligatiehouders en investeerders hebben hart voor de zaak en zullen er alles aan doen dit project te doen slagen. Ieder biedt zijn specifieke expertise aan waardoor er een brede kennis aanwezig is. De bundeling van al die verschillende krachten geven het project een sterke basis.

Waarom is een deelname in de coöperatie interessant?
Investeerders (leden) worden vooral geselecteerd op de specifieke expertise van de persoon achter die financiën. De investeerders hebben immers via de besluitvorming een belangrijke rol in de ontwikkeling van het project. De kwaliteit van de coöperatie groeit met de kwaliteit van de investeerders. Het rendement op de deelname groeit uiteraard hierin mee. U kunt financieel deelnemen middels een deelnamecertificaat vanaf €10.000,- .

Maar ook zijn uitvoerende ondernemers welkom die de inbreng middels arbeid brengen, zij worden een soort van obligatiehouders. Zij bouwen middels onze ledenkapitaalrekening vermogen op binnen de coöperatie. Stemrecht hebben zij naar rato van hun opgebouwd kapitaal. Uiteraard delen zij op termijn mee in het rendement.

Structuur coöperatieve vereniging

De coöperatieve vereniging De SodaFabriek Schiedam u.a. heeft de vorm van een bedrijfscoöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid en is opgericht in november 2012.

De coöperatieve vereniging heeft het doel de oude pakhuizen her te bestemmen als een levendige plek waar verschillende mensen samen komen. Om dit te kunnen bereiken heeft de vereniging twee hoofdactiviteiten: ontwikkelen en verhuur. De betrokken personen bij het ontwikkelen kunnen ook obligatiehouder of investeerder zijn.

Activiteiten coöperatieve vereniging

De huurders worden verenigd in een huurdersvereniging Het SODA-collectief (nog op te richten). Deze huurdersvereniging heeft als doel de SodaFabriek community te versterken. De huurdersvereniging kan activiteiten organiseren onder de naam van de SodaFabriek waarbij de verschillende ondernemingen elkaar versterken.

Heeft u interesse? Wilt u de statuten lezen? Zoek dan contact rechtstreeks met Peter van Velzen of vul het e-mailformulier in via contact.

3 Comments

on “De Coöperatieve gedachte
3 Comments on “De Coöperatieve gedachte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rekenvraag alvorens te versturen! * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.