SodaFabriek

de SodaFabriek vanaf de buitenhavenweg

De SodaFabriek  zijn twee oude pakhuizen (Lijfland en Coerlandt) aan de Buitenhaven in Schiedam waar soda werd gekristalliseerd. De sloopvergunning was bijna rond maar de buurtbewoners kwamen in opstand. Peter van Velzen van architectenbureau Restauro Architecten kende de panden en aarzelde geen moment om mee te doen en zijn expertise op het gebied van hergebruik en restauratie in te brengen. En zo begon het. De gemeente greep deze kans en verkocht de pakhuizen voor het symbolische bedrag van één euro.

De SodaFabriek dateert uit circa 1800. Sinds 1975 staat het leeg en is er geen onderhoud gepleegd (lees meer hier meer over geschiedenis). Ook de soda heeft zijn sporen na gelaten. Coöperatie de Sodafabriek wil stap voor stap de pakhuizen opknappen zodat ruimtes verhuurd kunnen worden maar de oude sfeer behouden blijft. Als eerst wordt het smalle, diepe pakhuis Coerlandt opgeknapt. De SodaFabriek wordt een levendige plek waar verschillende functies samenkomen. Creatievelingen zijn aan het werk op hun flexplek of atelier, mensen drinken buiten in  de zon een glaasje wijn, logeren onder prachtige oude spanten of kijken kunst in de voormalige silohal.

Vanaf de Lange Nieuwstraat-Tuinlaan is de bereikbaarheid van de SodaFabriek goed, maar je moet het weten te vinden. Het ontdekken van zo’n onverwachte wereld maakt het bijzonder. De kracht voor de gebruikers zit niet alleen in het karakter van de gebouwen, maar nog veel meer in de wisselwerking tussen de verschillende functies.

De SodaFabriek staat ook voor duurzaamheid. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met hergebruikte materialen. Maar in de toekomst gaat de SodaFabriek ook van duurzame energiebronnen gebruik maken: zonneboilers en zonnepanelen.

Schiedam draagt de herontwikkeling van de SodaFabriek een warm hart toe: de gemeente denkt actief mee,  een levering van vrachtwagens vol gratis balkhout, tot de notaris die voor een vriendenprijsje de coöperatie heeft opgericht.

Een compleet beeld van de strategie van de herontwikkeling van de SodaFabriek vindt je hier. Benieuwd naar het investeringsplan van het pakhuis? Die kan je hier vinden.

One Comment

on “SodaFabriek
One Comment on “SodaFabriek
  1. Mooi project, en een goed voorbeeld voor andere gemeentes.

    In IJsselstein is Stichting de Aanzet aan het strijden – tegen de gemeente IJsselstein- voor behoud van het Groene Kruis Gebouw- 1934 -, zie ook http://www.heemschut.nl > provincie Utrecht > dossier Groene Kruis Gebouw.

    Met belangstelling hoop ik verder met u te praten a.s. vrijdag bij de rijksdienst : Herbestemmen is het werkwoord.

    Met vriendelijke groet ,
    Anne de Groot, voorzitter/secretaris Stichting de Aanzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rekenvraag alvorens te versturen! * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.